Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως Μήνας της Ιστορίας των Γυναικών για την ανάδειξη της συμβολής των γυναικών στις ιστορικές εξελίξεις και στη σύγχρονη κοινωνία. Τιμώντας αυτή τη σημαντική γιορτή, αναπτύχθηκε μια νέα υπηρεσία ανακάλυψης περιεχομένου στο SearchCulture.gr: η δυνατότητα να φιλτράρει ο χρήστης τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε Πρόσωπα με βάση το φύλο.
Το φιλτράρισμα βάσει φύλου/γένους σε έναν Κατάλογο ιστορικών προσώπων και των ιδιοτήτων τους προσθέτει μια νέα διάσταση, αυτή του φύλου, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία του χρήστη και παρέχοντας ένα διαφορετικό πλαίσιο κατανόησης. Ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει όλες τις γυναίκες δημιουργούς ή αναφερόμενα πρόσωπα, οι οποίες είναι περίπου 1.000 έναντι των 7.823 ανδρών, ή μπορεί να δει τον αριθμό γυναικών-δημιουργών ανά τομέα, για παράδειγμα πόσες γυναίκες είναι ζωγράφοι, ή λογοτέχνες ή πολιτικοί, σε αντιδιαστολή με άντρες στα ίδια πεδία δράσης.
Επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν προσωπικότητες της ιστορίας με βάση το φύλο τους, το SearchCulture.gr, ο Εθνικός Συσσωρευτής Πολιτιστικού Περιεχομένου που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), προσφέρει καλύτερη αναπαράσταση και ορατότητα των επιτευγμάτων των γυναικών.
Ιστορικά, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε διάφορους τομείς. H δυνατότητα αναζήτησης με βάση το φύλο βοηθά στην ανάδειξη των επιτευγμάτων και των συνεισφορών των γυναικών και ρίχνει φως στους τομείς στους οποίους οι γυναίκες είναι πιο δραστήριες και έχουν αποτυπωθεί στην ιστορία ως Δημιουργοί. Η απουσία γυναικών Δημιουργών, από την άλλη, επισημαίνει έμφυλες πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι λιγότερο αναγνωρισμένες, όπως για παράδειγμα η υφαντική και το εργόχειρο, οι οποίες μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούνταν sui generis τέχνες και δεν υπήρχαν στον εικαστικό χάρτη.
(Φωτογραφία της Nelly’s, του 1937, με τίτλο Εορτασμοί της 4ης Αυγούστου: γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες του Πωγωνίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. CC BY 4.0, Ε.Λ.Ι.Α.)
Μια σημαντική λειτουργικότητα που επίσης εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα είναι η αναζήτηση με βάση τον τόπο γέννησης και τον τόπο θανάτου ενός ιστορικού προσώπου και η προβολή προσώπων στο χάρτη με βάση τον τόπο γέννησης.
Οι χρήστες του SearchCulture.gr μπορούν να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν ιστορικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν ή πέθαναν σε συγκεκριμένους τόπους ή ευρύτερες περιοχές χρησιμοποιώντας 2 νέα ιεραρχικά φίλτρα (τόπος γέννησης και τόπος θανάτου). Επιπλέον, στην σελίδα των προσώπων, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να δει σε διαδραστικό χάρτη με βάση τον τόπο γέννησης, είτε όλα πρόσωπα, είτε μόνο τα πρόσωπα που επιστρέφει συγκεκριμένη αναζήτηση (πχ σε χρονικά πλαίσια).
Τέλος, η κάθε σελίδα Προσώπου έχει εμπλουτιστεί με χάρτη με τις τοποθεσίες γέννησης και θανάτου, παράλληλα με τις επιπλέον πληροφορίες όπως είναι οι Ιδιότητες του προσώπου και σύνδεσμοι σε εξωτερικές πηγές, όπως η Wikipedia.
Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει μια ιδιότητα, όπως για παράδειγμα Φιλέλληνες, και να φιλτράρει τα αποτελέσματα με βάση τη χρονολογία και την τοποθεσία γέννησης ή θανάτου, και έπειτα με βάση το γένος, κάνοντας νέες, συναρπαστικές συνδέσεις, αποκτώντας νέα γνώση και θέτοντας ενδιαφέροντα ερευνητικά ερωτήματα.
Ο συνδυασμός τοποθεσίας και χρονολογίας για την ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην βιογραφική σπουδή και έρευνα. Όσοι ενδιαφέρονται για ιστορία, λογοτεχνία ή φιλολογία μπορούν να επωφεληθούν από στοχευμένες αναζητήσεις, εμβαθύνοντας και στις ζωές ιστορικών προσώπων καθώς και στη γεωγραφική εμβέλεια της δράσης τους.
Οι νέες λειτουργικότητες του SearchCulture.gr ενισχύουν τη φιλομάθεια και την εγκυκλοπαιδική τέρψη που αντλεί ο χρήστης διασυνδέοντας πληροφορίες, διευρύνουν τον πλούτο και τη χρησιμότητα του Καταλόγου Προσώπων, προωθούν τη συμπερίληψη και δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να εξερευνήσουν την ποικιλία των ανθρώπινων επιτευγμάτων σε βάθος χρόνου και γεωγραφίας, με ενεργό και ουσιαστικό τρόπο, προωθώντας το μαθησιακό μοντέλο του Κονεκτιβισμού, της πιο δυναμικής μαθησιακής θεωρίας του 21ου αιώνα.
Εξερευνήστε τις νέες υπηρεσίες στον Κατάλογο Προσώπων του SearchCulture.gr εδώ.
Σχετικά με το SearchCulture.gr
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου και ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana μέσω της υποδομής SearchCulture.gr που αναπτύσσει. Σήμερα, το SearchCulture.gr φιλοξενεί περισσότερα από 810.000 ψηφιακά τεκμήρια, που άπτονται της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, χάρτες και βιβλία. Συμμετέχουν περισσότεροι από 80 φορείς, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, εφορείες και πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων η Εθνική Πινακοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ίδρυμα Αβέρωφ, κ.ά.
Στο SearchCulture.gr συλλέγονται, εμπλουτίζονται σημασιολογικά και ευρετηριάζονται τα περιγραφικά μεταδεδομένα των ψηφιακών τεκμηρίων ως προς τα πρόσωπα, τις ιστορικές περιόδους, τους τύπους των τεκμηρίων, τις τοποθεσίες και τα θέματα, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τις συσχετίσεις ανάμεσά τους, σε όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας. Το ΕΚΤ ως διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής́ για την Europeana, διαθέτει σε αυτή τις συλλογές που συλλέγει, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις προδιαγραφές και μεριμνώντας για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διεθνώς.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.